Kunskapens korridorer

Förundran och funderingar i klassrum och korridor
Header

Hela skolan läser

16.04.2014 07:22 | Skriven av disastenlund i Okategoriserade

13-3bUngas läsning, eller snarare brist på läsning, dryftas med jämna mellanrum i medierna och i andra forum. I min vardag som modersmålslärare ser jag hur denna trend konkret resulterar i bl.a. problem med textförståelsen och ett begränsat ordförråd. Attityden är inte heller den bästa alla gånger. ”Måste vi läsa en roman i denna kurs också?” ”Nej, kära studerande, ni måste inte läsa en roman i denna kurs. Ni får göra det, är privilegierade att göra det! Ni får möjligheten att dyka in i en ny värld, möta karaktärer som får er att reflektera kring rätt och fel, analysera känslor och tankar, känna empati och vemod. Ni får insikter om miljö, kultur, människan – om livet. Och, som på köpet, förstärks er språkkänsla. Så var glada att ni får möjligheten att läsa en roman i denna kurs.” Lyckligtvis är inte alla ungdomar så tvärt inställda till läsning, men att avslöja att man läser skönlitteratur verkar inte alla gånger vara så trendigt.

13-3 Vid Kyrkslätts gymnasium vill vi framhäva att läsning av skönlitteratur är viktigt och det gör vi bl.a. genom vårt läsprojekt Hela skolan läser. Under två veckors tid läser både studerande och lärare ett skönlitterärt verk 45 minuter per dag. Ja – även matematiklärarna sitter fördjupade i en roman! Tidpunkten är förutbestämd så alla kurser berörs jämlikt och de studerande är medvetna om att de ska ha romanen med sig varje dag under dessa två veckor. Går man en kurs där läsning av en roman ingår, passar det utmärkt att läsa det verket. Annars är det fritt fram att välja en bok enligt eget intresse. Under projektets första dag hade skolbiblioteket öppet så att alla som var utan bok lätt fick tag på en. Om någon mot förmodan glömmer sin bok hemma finns det en vagn med romaner och novellsamlingar i korridoren, så det är lätt att låna en bok därifrån för den dagens lektion.

I dag inföll läsprojektets tredje dag och ingen kan ha missat vad som pågår. Lugnet som sänker sig i skolan är handgriplig, då det enda som hörs från klassrummen är ett stilla bläddrande och knarr från någon stol. Det är fantastiskt roligt att uppleva hur nya världar öppnas och tankeprocesser sätts i gång på detta sätt. Kanske det inte är så illa att läsa skönlitteratur trots allt?

lenautlåning

Läsglädje och glad påsk, önskar jag er alla!

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.